‘Beter rijgedrag levert chauffeurs meer dan alleen financieel gewin op’

21 januari 2022

‘Beter rijgedrag levert chauffeurs meer dan alleen financieel gewin op’

Welke voordelen kunnen taxichauffeurs halen uit een specifieke rijstijl? Uit cijfers van chauffeurs die aangesloten zijn bij taxiverzekeraar Traksi blijkt dat het voor iedereen mogelijk is om het rijgedrag te veranderen en te genieten van een lagere premie en minder verkeersboetes. Maar goed rijgedrag levert meer op dan alleen financiële voordelen op, benadrukt het bedrijf.

“Als je ziet hoe de mindset van klanten verandert, de bewustwording, op het moment dat er een kastje in de auto zit en ze weten dat ze voor hun rijgedrag beloond worden, gaan ze automatisch anders rijden”, aldus Maurits Basters van Traksi. Zo’n 80 procent van de verzekerden rijdt volgens de cijfers van Traksi ‘in het groen’. Dit houdt in dat chauffeurs goed rijgedrag vertonen. De maandelijkse premie van taxichauffeurs wordt bij Traksi op basis hiervan aangepast.

Een goede rijstijl verkleint de kans op schades, wat de maand erop een korting op de premie betekent. Maar door rustiger te rijden, heeft het voertuig ook minder vaak onderhoud nodig. Mogelijke problemen in de motor zijn bijvoorbeeld sneller zichtbaar. Als het gaat om slijtage van de banden, dan hebben het snel optrekken en hard afremmen daar volgens de verzekeraar veel invloed op. Door de auto rustiger op te laten komen en vaker op de motor af te remmen, zal slijtage aan de banden veel minder snel voorkomen.

Jaarlijks vijfhonderd liter benzine per auto minder

Een taxichauffeur die let op de manier waarop er wordt afgeremd en opgetrokken en die zich aan de maximumsnelheid houdt, bespaart daarnaast kosten op het brandstofverbruik. Traksi stelt dat taxichauffeurs vanaf het moment dat zij inzicht hebben in hun rijgedrag, op jaarbasis bijna 500 liter benzine per auto besparen. Deze besparing tikt vooral voor vlooteigenaren flink aan. Verder benadrukt de verzekeraar dat een chauffeur met minder brandstofverbruik ook een positieve bijdrage levert aan het milieu. De mate waarin de auto CO2-uitstoot verminderd namelijk, en dat is iets wat veel chauffeurs volgens Traksi aanspreekt.