Autoverzekering op maat is populairder dan gedacht

6 oktober 2020

Autoverzekering op maat is populairder dan gedacht

“Twee derde van de Nederlanders wil een ‘kastje’ in de auto.”
Digitale technologie zorgt er al voor dat we allerlei dingen op maat kunnen krijgen, terwijl ze tegelijk goedkoper worden. Ook op het gebied van autoverzekeringen kan dat door de rijstijl van de automobilist te volgen met een ‘tracker’. De meeste mensen willen ook best zo’n ‘kastje’ in hun auto, blijkt nu uit onderzoek.

Pricewise wilde graag weten of mensen voor hun privé-autoverzekering met een meetkastje zouden willen rijden, om zo een lagere premie te krijgen. De uitkomst is opvallend: van de Nederlandse automobilisten is een grote meerderheid bereid om zijn rijgedrag te laten volgen in ruil voor een lagere premie. Toch is er nog maar één verzekeraar die zo’n verzekering aanbiedt, de ANWB.

Minder schade

De ANWB meldt een opvallend feit: mensen met een tracker in de auto rijden daadwerkelijk minder schade. Blijkbaar maakt feedback op het rijgedrag mensen bewust, waardoor ze kritischer worden op hun eigen rijgedrag en beter gaan rijden. De verminderde schade zorgt ervoor dat de premie misschien zelfs nog verder omlaag kan. Maar waarom zijn er dan nog zo weinig verzekeraars die dit soort verzekering aanbieden? Het kan natuurlijk zijn dat ze de technologie nog niet onder de knie hebben. Het kan ook zijn dat ze het wel prima vinden zo. Met een gemiddelde premie die voor de meeste mensen eigenlijk te hoog is, omdat een klein groepje brokkenpiloten veel schade rijdt.

Kilometerverzekering

Er zijn nog meer soorten autoverzekering ‘op maat’. Automobilisten konden al eerder hun premie laten bijstellen op basis van de gereden kilometers. De ‘Kilometerverzekering’, een verzekering die al sinds 2007 bestaat, bepaalt de premie pas na een jaar rijden. Ook dit is een manier om je verzekering beter te laten aansluiten bij hoe je echt rijdt, in plaats van bij een gemiddelde of een schatting.

Alles op maat, ook voor taxichauffeurs

Digitalisering zorgt dat we alles op maat kunnen krijgen. Nieuws, entertainment en informatie: het komt allemaal op maat bij ons binnen door digitale technologie. En dankzij dezelfde techniek krijgen we nu eindelijk ook verzekeringen op maat, ook voor taxichauffeurs. Het onderzoek van Pricewise steunt ons in de gedachte dat ook veilig rijdende taxichauffeurs best met rijstijltechnologie willen rijden. Niet alleen voor een lagere premie, maar ook om te laten zien dat de meeste taxichauffeurs écht hun best doen om veilig te rijden.